Kadıköy Belediyesi Atıksız Yaşam Hareketi

Atıksız Yaşam Hareketi

Atıksız yaşam, atık üretmeden yaşayabilmek, sadeleşmektir.
Henüz farkında olmasak da gezegenimizin doğal hayatı kriz yaşıyor ve bu kriz önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek gibi görünüyor. Buzullar eriyor, su krizleri yaşanıyor, soluduğumuz hava giderek kirleniyor, ormanlar yanıyor ve hayvanların yaşam alanları sürekli yok oluyor.
Doğal hayatın sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için, bireysel çabalarımızla tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor.
Atıksız yaşamak mümkün! Gerçekten ihtiyacımız olmayan şeyleri tüketmeyi bıraktığımız zaman doğa için yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden birini gerçekleştirmiş olacağız.
Dünyada son on yılı aşkın süredir gelişmekte olan Atıksız Yaşam Hareketi basit bireysel çabaların uygulama adımlarından oluşuyor. Paketli gıda almadığımızda, satın alma işlemlerimizi kendi kavanoz, kap veya bez torbalarımızla yaptığımızda, yemeklerimizi evde kendimiz hazırladığımızda, deterjanlar yerine doğal malzemeli karışımları evde hazırladığımızda, mutfak atıklarımızı gübreleştirip, dönüşebilen atıkları da geri dönüşüme gönderdiğimizde Atıksız Yaşam Hareketini gerçekleştirmeye başlıyoruz. 

 

 


   

 

 

 


Atıksız Yaşam Adımları (5 Temel Adım)

Atıksız yaşamın beş temel adımı;  reddet, azalt, yeniden kullan, dönüştür ve çürüt..

İlk adım mümkünse tüketmemek; ihtiyacınız olmayanı reddedin, ikinci adım sadece gerekli olan şeyleri almak; ihtiyaçlarınızı azaltın, alışverişe giderken yanınızda bez alışveriş torbanızı, cam kavanozunuzu götürün ve ambalajsız ürünler satın alın, üçüncü adım kırılan bozulan eşyalarınızı atmayın; tükettiğinizi yeniden kullanın, dördüncü adım atıklarınızı geri dönüştürün, beşinci adım ise tüm sistem içerisinden geri kalan atıklarınızı kompost yaparak çürütün.

Reddet: İhtiyacın olmayan her şeyi reddet. Atık azaltmak ve minimalist yaşamak çok zor değil.
Azalt: İhtiyaçlarınızı gerektiği kadar alarak, azaltın. Tek kullanımlık ürünleri yeniden kullanılabilir olanlarla değiştirdiğinizde, atık miktarınızın ne kadar azaldığını göreceksiniz.
Yeniden Kullan: Bazı malzemelere farklı kullanım alanları bularak değerlendirebilirsiniz. Kırılan, bozulan eşyalarınızı tamir edin, yenisini almak yerine yeniden kullanın.
Ayrıştır: Atıksız yaşamda geri dönüşümü arttırmak değil, aksine azaltabilmek amaçtır. Alırken reddedemeyeceğimiz, azaltamayacağımız ve yeniden kullanamayacağımız şeyleri geri dönüştürmek son seçenek de olsa sürdürülebilir yaşama katkı sağlamanın bir yoludur.
Dönüştür (Kompost Yap): Mutfaktan çıkan atıklar evsel atıklarımızın yüzde altmış beşini oluşturur. Meyve ve sebze artıkları, yumurta kabukları gibi organik atıklarınızı basit yöntemlerle çürütülerek komposta dönüştürebilir ve elde ettiğiniz gübreyi doğaya kazandırabilirsiniz.