Günümüzde yaşadığımız çevrenin kalitesini ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen önemli faktörlerden biri de gürültüdür. Gürültüyü, “hoşa gitmeyen, istenmeyen, rahatsız edici ses” olarak tanımlayabiliriz. Ses, nesnel bir kavramdır. Yani ölçülebilir ve varlığı kişiye bağlı olarak değişmez. Gürültü ise öznel bir kavramdır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere bir sesin gürültü olarak nitelenip nitelenmemesi kişilere bağlı olarak değişebilir. Kimilerinin severek ve eğlenerek dinlediği müzik diğerlerini rahatsız edebilir. Özellikle hızlı büyüyen şehirlerde, mesken ve sanayi alanlarının plansız ve iç içe gelişmesi, trafik yoğunluğunun artması, elektrik, elektronik ve mekanik aletlerin günlük hayatımıza daha çok girmesiyle birlikte gürültüden rahatsızlık artmakta ve giderek insanlarımızın dinlenebilecekleri, çalışabilecekleri kısaca huzurlu şekilde yaşayabilecekleri mekânlar azalmaktadır. Diğer taraftan, başkalarının istirahat hakkına saygının ve çevre hassasiyetinin yeterince gelişmediği durumlarda, eğlence ve diğer günlük faaliyetlerden kaynaklanan gürültü, yoğun şikayetlere ve başta işitme kaybı ve uyku bozukluğu olmak üzere ciddi fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara sebep olmaktadır.
Gürültü Değerlendirme Ölçüsü, ses basıncı seviyesine dayanan desibel (dB)’dir. Gürültü seviyesinin ölçüsü, kullanılan ağırlık eğrisine göre dBA ya da dBC’dir. İnsan kulağının frekansa bağlı olarak sese olan duyarlılığını en iyi A ağırlık eğrisi temsil eder. Bu nedenle genelde dBA olarak ölçülmektedir. Darbe gürültüsünün ölçüm ve değerlendirilmesinde ise C ağırlık eğrisi kullanılmaktadır. dBC olarak ölçülmektedir.
İnsan Sağlığının Gürültüden Etkilenmesi ve Eşik Değerler İçin Tıklayınız.
Çevresel Gürültü Kontrolü Yönetim Sistemi
İlgili Yönetmelik: 30.10.2022 tarih ve 32029 sayılı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği
İlçemiz sınırlarında; 24 saat esaslı düzenli gürültü denetimleri yapılmakta, gelen şikâyetlere anında müdahale edilmekte, gürültü ihlalinin tespiti durumunda idari yaptırım uygulanmaktadır. İlçemizde potansiyel gürültü kaynağına sahip bölgeler periyodik olarak denetlenmektedir.
2007 yılından itibaren aldığımız gürültü yetki devri ile gürültü kaynakları bazında oluşan şikâyetlerin değerlendirilmesi yapılan denetimler ve şikayet sahiplerinin konutları içerisinden alınan gürültü düzeyi ölçümleri ile çözüme kavuşturulmaktadır.
2024 yılı içerisinde gündüz 1.221 adet ve gece 519 adet olmak üzere konut, ticari işletme, inşaat, tesis, eğlence yeri, mekanik sistemler, müzik vb. konularda gürültü denetimleri gerçekleştirilmiştir. 108 kez gece nöbetine çıkılmış olup, ilgili yönetmeliğe aykırı şekilde gürültüye sebep olan 12 adet işletmeye toplam 3.328.920,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.
İnşaat Faaliyet Saatleri
04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı ‘Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin 23.ç maddesi gereği inşaat faaliyetlerinin İl Mahalli Çevre Kurulu'nun belirlediği saatlere ilaveten akşam (saat 19:00-23:00 arası) ve gece (saat 23:00-07:00 arası) zaman diliminde de sürdürülmesi amacıyla yapılacak başvuru dilekçesi ile istenen bilgi ve belgeler;
Yukarıdaki bilgi ve belgeler ile Müdürlüğümüz Çevre Denetim Bürosu’na başvurulması gerekmektedir!
2013 Yılı İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereği;
İnşaat ve Şantiye Sahaları Çalışma Saatleri Tablosu | Hafta İçi | Cumartesi | Pazar |
Bina Yapım, Onarım, Hafriyat, Beton Dökme | 08:00 - 20:00 | 10:00-19:00 | Yapılamaz |
Taş Kırma, Kırıcı Çalıştırma ve Kazık Çakma | 08:00 - 20:00 | 11:00-18:00 | Yapılamaz |
Bina Yıkım | 09:00 - 19:00 | Yapılamaz | Yapılamaz |
Resmi tatil günlerinde ise (Cumartesi ve Pazar gününe rastlaması durumunda tabloda belirtilen kriterlere uyulması) her türlü inşaat faaliyetinin 10:00 – 19:00 saatleri arasında yapılması gerekmektedir.
Ayrıca ilgili Belediye Meclis Kararının 3. Maddesi kapsamında; bina yıkımları yapılırken gürültü çıkaran alet ve makinelerin özel izinler dışında yalnızca iş günleri 08:00 ile 19:00 saatleri arasında çalışmalı, çalışma sırasında toz, gürültü vb. gibi olumsuzlukların engellenmesi gerekmektedir.
Tarihi Çarşı Bölgesi Gürültü Haritası Çalışması
Kadıköy’ün gürültü kaynaklarının tespit edilerek, bu kaynakların neden olduğu çevresel gürültü düzeyinin belirlenmesi için başlatılan çalışma kapsamında Kadıköy Tarihi Çarşı Bölgesi pilot bölge olarak seçilmiştir.
Tarihi Çarşı Bölgesinde yer alan işyerleri, rekreasyon alanları, eğlence mekanları, araç trafiğinin yoğun olduğu Söğütlüçeşme Caddesi ve Tarihi Moda Tramvay Hattı gibi gürültü kaynaklarının; konut, hastane, okul gibi kullanım alanları ile birlikte Kadıköy Halkının maruziyet düzeylerinin belirlenebilmesi için yapılan çalışma kapsamında 165 noktadan gece ve gündüz zaman dilimlerinde gürültü düzeyi ölçümleri yapılarak, mikro ölçekte gürültü haritası hazırlanmıştır.