İlgili Yönetmelik: 06.06.2015 tarih ve 29378 sayılı Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği
Kullanılmış bitkisel atık yağlar atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Bir litre atık yağın lavabolardan dökülmesi, bir milyon litre içme suyunu kullanılamaz hale getirmekte ve yüzey sularında yaşayan canlı hayatını tehlikeye sokmakta, lavabolara dökülen atık yağlar iletim sistemlerinde birikerek boru kesitlerini daraltmakta ve kanalizasyon sistemlerinde tıkanmalara sebep olmaktadır. Bu nedenle bitkisel atık yağların ilgili yönetmelik gereğince; doğrudan alıcı ortama verilmesi yasaktır.
03.11.2008 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan yetki devri ve Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, İlçemiz genelinde işletme denetimleri gerçekleştirilmekte ve oluşan bitkisel atık yağların kaynağında ayrı toplanması çalışmaları yürütülmektedir.Belediyemiz, ruhsat aşamasında olan işletmelere ise bitkisel atık yağlarını kaynağında ayrı biriktirmeleri için lisanslı firmalar ile sözleşme yapmalarını sağlamaktadır. Lisanslı firmalarca toplanan bitkisel atık yağlar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı teknik esaslar doğrultusunda Biyodizel ve Biyogaz olarak geri dönüştürülebilmektedir. Geri dönüşümü yapılamayanlar çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılmaktadır.
İşletmelerde gıda sağlığımız için, düzenli olarak kızartmalık yağ ölçüm çalışmalarımızla;Bitkisel atık yağların alıcı ortama verilmesinin engellenmesi için 2021 yılında 167 işletme denetlenmiş, 67 İşletmede toplam polar madde ölçümü gerçekleştirilmiş, İlçemiz sınırlarında; işletmelerden 492 ton, hanelerden ise 21 ton olmak üzere toplam 513 ton bitkisel atık yağ toplanmış ve 46 haneye bitkisel atık yağ toplama bidonu teslim edilmiştir.
KADIKÖY ATIK YAĞ TOPLAMA BİDONLARININ BÖLGELERE GÖRE DAĞILIMINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Bitkisel atık yağ konusunda işletmelerde yapılan denetimlere paralel olarak, hanelerde ve toplu yaşam alanlarında bilgilendirme çalışmaları yapılmakta, Gönüllü Evleri ve okullarda konu ile ilgili toplum bilincinin arttırılması, konunun öğrenciler aracılığıyla tüm halka duyurulması amacıyla bilgilendirme toplantıları düzenlenmektedir.
İlçemizde 36 bitkisel atık yağ toplama noktası bulunmaktadır;
Evlerden bitkisel atık yağlarınızın toplanması için;
İşyerlerinden bitkisel atık yağlarınızın toplanması için;