Ekolojik Yaşam Merkezi

Kadıköy Belediye Meclisi kararı ile mevcutta sadece çocuk oyun alanı ve oturma birimleri bulunan Kemal Sunal Parkı'nda, plan değişikliği yapılmış ve bitişiğindeki parselle birleştirilerek 1.520 m2 ’lik yeşil alan Ekolojik Yaşam Parkı projesine dönüştürülmüştür.

Kemal Sunal Parkı'nda konumlandırılan bu sosyal alan projesi içerisinde STK'lar tarafından da kullanıma açık olan, aylık programlarla ekolojik yaşamla ile ilgili farklı yaş gruplarına yönelik çeşitli eğitimlerin verilebileceği, atölyelerin yapılabileceği ekolojik bir yapı olan Kompost Eğitim Merkezi de yer almakta olup; tüm park peyzajı permakültür ilkeleri doğrultusunda planlanarak projelendirilmiştir. 

Toplamda 60 m2’den oluşan Kompost Eğitim Merkezi binası, içinde gerçekleşecek ekolojik yaşam ve Muhteşem Dönüşüm Solucanla Kompost eğitimlerine uygun şekilde ekolojiyi gözeten, sürdürülebilirliğin sağlandığı, biyo-iklim odaklı tasarım ilkeleri doğrultusunda tasarlanmıştır. Bu nedenle yapı malzemesi üzerine yapılan araştırmalar sonucunda doğal, sağlıklı, ısı performansı ve enerji verimliliği yüksek, depreme ve yangına dayanıklı, ekolojik ayak izi düşük olması nedeniyle saman balyası tercih edilmiştir. Isınma ve soğutma mekaniğinde ısı pompası tercih edilirken, aydınlatma için pasif güneş konumlandırması ve su hasadı için yağmur suyu toplama sistemi projelendirmede yer almıştır.

Permakültür ilkeleri doğrultusunda tasarlanan park projesinde mevcut bitki dokusuna ek olarak yükseltilmiş bitki yatakları, tıbbi bitki sarmalı, kelebek bahçesi, koku bahçesi, tematik bitki alanları, biyolojik gölet, kümes yer alırken, açık eğitim alanı, ahşap çocuk oyun elemanları ve donatı elemanlarıyla da ekolojik tasarım desteklenmiştir. 

Kompost Eğitim Merkezi inşa sürecinin ekolojik bilinç kazandırmaya katkıda bulunması amacıyla kolektif bir biçimde yürütülmesi planlanmıştır. 2017 yılı Temmuz ayında dışarıdan katılıma açık kolektif atölyeler ve beraberinde Kadıköy Tasarım Atölyesinde ekolojik mimarlık teknikleri ve uygulamaları hakkında çeşitli eğitimler düzenlenmiş, yapının inşası yığma saman balyası, şerbetli saman, sıkıştırılmış toprak ve doğal sıva teknikleri kullanılarak katılımcılarla birlikte tamamlanmıştır. Tüm bu süreç sonunda katılımcılara sertifikaları verilmiştir.

KADIKÖY BELEDİYESİ EKOLOJİK YAŞAM MERKEZİ WEB SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ...


Ekolojik Yaşam Merkezi Eğitimleri

2018 yılı Haziran ayından bugüne faaliyet gösteren Ekolojik Yaşam Merkezinde tüm yaş gruplarına yönelik ekoloji, atık yönetimi ve doğal yaşam konularında hafta içi ve hafta sonu sürekli eğitim ve atölye çalışmaları gerçekleştirilmektedir. 

2018 yılı Haziran ayından bugüne faaliyet gösteren Ekolojik Yaşam Merkezinde 2022 yılı içerisinde, bahçecilik atölyeleri, aromaterapi eğitimleri, uygulamalı kompost eğitimleri, ileri dönüşüm atölyeleri, doğal malzemelerle temizlik atölyeleri, atıksız yaşam atölyeleri olmak üzere 100 eğitim gerçekleştirilmiştir.

Ekolojik Yaşam Merkezimizde çocuklar için ekoloji, fen, doğa ve kitap atölyeleri, yetişkinlere yönelik ise ekoloji söyleşileri, doğal bakım, bahçıvanlık, ileri dönüşüm atölyeleri olmak üzere yıl boyunca 465 yetişkin, 1.300 çocuk ve 71 öğretmen olmak üzere toplam 1.836 kişiye eğitim verilmiştir. 


Muhteşem Dönüşüm Solucanla Kompost Eğitimi

2012 yılından beri devam eden ve teorik eğitimlerle organik atıkların geri kazanımı konusunda bilincin oluşturulduğu; uygulamalı Muhteşem Dönüşüm Solucanla Kompost Eğitimlerimiz Ekolojik Yaşam Merkezinde 2022 yılında 14 eğitimde 340 çocuğa eğitim verilmiştir.