Atıksız Yaşam Dükkanı

Kadıköy Belediyesi Atıksız Yaşam Hareketi adımlarından biri olarak tek kullanımlık, kullan-at ürünlerin yerine uzun ömürlü, döngüsel ekonomiyi destekleyen, sürdürülebilir ve ekolojik ürünlere erişim imkanı sunan, tüketiciyle yerel ürün ve üreticiyi buluşturan, kadın emeğine önem veren, el yapımı geleneksel ürünlerle zanaatçıya destek olan, ‘Atıksız Yaşam Dükkanı’, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, Feneryolu Atıksız Yaşam Pazarı’nda atıksız alışverişin, ekolojik yaşamın mümkün olduğunu göstermek amacıyla Türkiye’nin ilk ve tek yerel yönetim uygulaması olarak hayata geçirilmiştir.

Dükkan’da “Günlük Yaşam”, “Gıda”, “Temizlik”, “Mutfak”, “Kişisel Bakım, Sağlık” kategorilerinde günlük tüketim alışkanlıklarına alternatif çok kullanımlık, yerel ve doğal ham maddeden atıksız ve ekolojik ürünler sunulmakta olup, ziyaretçiler kişisel bez torba, kese ve kavanozları ile ürünlerini alabilmektedir.

Ürünler ambalajsız olarak ya da yeniden kullanıma uygun, geri dönüştürülebilir ambalajlarda tüketiciye sunulmakta, yapılan alışverişler sonrasında fiziksel fiş ve faturanın çöp olması sebebiyle, e-arşiv fatura sistemi kullanılmakta olup, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar minimum atık ayak izi oluşmasına dikkat edilmektedir. Ayrıca doldurulabilir matara fikrinin yaygınlaştırılması için dükkânda su arıtma sistemi mevcut olup, mataralar ile ücretsiz içme suyu temin edilebilmektedir.


Kadıköy Belediyesi’nin Atıksız Yaşam Hareketi’ni destekleyen; tek kullanımlık ürünler yerine uzun ömürlü, ambalajsız ve ekolojik ürünlere erişim imkanı sunan, döngüsel ekonomiyi destekleyen, tüketiciyle yerel ürün ve üreticiyi buluşturan Türkiye’nin ilk ve tek yerel yönetim uygulamasıdır.

  • İnsan vücuduna değen her ürün %70 oranında kana karışabiliyor. Bu nedenle doğal ham maddelerden elde edilmiş, içeriğinde koruyucu ve zararlı maddelerin bulunmadığı temizlik ürünleri depozitolu çok kullanımlık ambalajlarda satışa sunulmaktadır. Bir kere aldığınız ambalajınızla tekrar gelip doldurarak temizlik ürününüzü alabilirsiniz.

  • Fiziksel fiş ve faturanın çöp olması sebebiyle, e-arşiv fatura sistemi kullanıyoruz.

  • Kadın emeğine önem veriyor, el yapımı geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlere yer vererek zanaatçıya destek oluyoruz.

  • Doldurulabilir matara fikrinin yaygınlaştırılması için dükkanımızda su arıtma sistemi mevcut olup, mataranızla ücretsiz içme suyu temin edebilirsiniz.

dukkan.kadikoy.bel.tr


29 Haziran 2022 tarihinde Caddebostan Kültür Merkezi'nde ikincisi açılan Dükkan’da yine yerel tohumlardan üretilen ambalajsız ve sağlıklı gıdalar, ekolojik temizlik ürünleri tüketiciye ulaştırılmaktadır.

2022 yılında; Atıksız Yaşam Dükkanı 12-14 Mayıs tarihlerinde Fuar İzmir’de gerçekleşen yaşanabilir bir dünya bırakmak amacı ile sürdürülebilir atık yönetimi, sıfır atık projeleri, geri dönüşüm teknolojileri, çevreye duyarlı ürün ve uygulamaların sergilendiği We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarında yer almıştır.

Ayrıca; yerli, ekolojik ve kadın girişimci ürünlerini destekleyen Atıksız Yaşam Dükkanı'mız 02-11 Eylül 2022 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Kültürpark’ta gerçekleşen;  gıda üretiminin aktif üyelerini ve dağıtım zincirlerini birleştirerek sürdürülebilir tarım, balıkçılık ve gıda üretimini yaymayı amaçlayan dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food önderliğinde gerçekleşen Terra Madre Anadolu Buluşmasında yer almıştır. 


2021 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödülü

Atıksız Yaşam Dükkân’ı Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen 32 üye belediyenin 84 proje ile başvurduğu 2021 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışmasında Sağlıklı Çevre kategorisinde ödüle layık görülmüştür.

     

 


CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi

Yerli, ekolojik ve kadın girişimci ürünlerini destekleyen Atıksız Yaşam Dükkanı 30 Eylül - 2 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul Avrasya Gösteri Merkezi'nde gerçekleşen;  "Üreten Belediye" ve "Sosyal Belediyecilik" anlayışının öne çıkan örneklerinin sergilendiği,  "CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi"nde yer almıştır.