Kadıköy Belediyesi Yağmur Suyu Toplama Çalışmaları

Kadıköy Belediyesi Yağmur Suyu Toplama Çalışmaları

Stratejik Plan’da yer alan doğal kaynakların korunması amacıyla hizmet birimlerimizde enerji ve su verimliliğine yönelik çalışmalar gerçekleştirmek faaliyeti kapsamında Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi, Aysel Abdullah Öğücü Kız Öğrenci YurduKayışdağı Hizmet Birimi ve Tasarım Atölyesi Kadıköy'de yağmur suyu hasadına yönelik sistemler kurulmuştur. Kurulan sistemlerde verimliliğin arttırılması için yağmur oluklarında bakım-onarım çalışmaları da gerçekleştirilmiştir.

Su kaynaklarımızı korumak ve suyu verimli kullanabilmek için kurulan Yağmur Suyu Toplama-Depolama ve Sulama Sistemleri ile yüzeysel akışla kaybettiğimiz yağmur suları, bina yağmur oluklarının bağlandığı su deposunda toplanıp, hasat edilerek, Ekolojik Yaşam Merkezi'mizde bahçeye kurulan damla sulama sistemi ile Öğrenci Yurdumuzda sifonlar ve bahçe sulama ile Kayışdağı Birimimizde ise sokak temizleme araçlarımızda sokak temizliği ve araç yıkamada tekrar kullanılmaktadır. Tasarım Atölyesi Kadıköy'de bulunan yağmur suyu hasadı sistemi eğitim amaçlı kurulmuş olup, atık klima suları da sisteme dahil edilip verimliliği arttırılmıştır. 2021 yılından bu yana toplanan ve yeniden kullanılan yağmur suyu miktarı toplam 1.541 ton’dur.

Çevre İzleme ve Uyarı Sistemi web sitesi üzerinden;

- Mayıs-Eylül ayları arasında kıyılarımızdan periyodik olarak alınan deniz suyu kalitesini numune analizlerini;

- Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi çatısında kurulu olan Güneş Enerjisi Santrali'nde üretilen aylık elektrik enerjisi miktarlarını;

- 4 hizmet birimimizde sulama, sifon ve sokak yıkamada kullanılmak üzere toplanan toplam yağmur suyu miktarlarını;

- Kadıköy'ün günlük UV İndeksini takip edebilirisiniz.