Making City Project

Making City Project

Avrupa Komisyonu tarafından Horizon 2020 “Araştırma ve İnovasyon Programı” tarafından finanse edilen büyük ölçekli tanıtım projesi olan “Making City” 9 ülkeden 34 ortağı bir araya getirmektedir. Aralık 2018–Kasım 2023 tarihleri arasında 60 ay boyunca devam edecek olan Proje, Pozitif Enerji Bölgesi (PED) konseptini takiben düşük karbonlu şehirlere yönelik kentsel enerji sistemi dönüşümünü ele almayı ve göstermeyi hedeflemektedir.

CARTIF Teknoloji Merkezi tarafından koordine edilen projede mevcut çalışmaları ve enerji geçişi konusundaki taahhütleri doğrultusunda Groningen (Hollanda) ve Oulu (Finlandiya) “uygulayıcı”, Kadıköy Belediyesi’nin de aralarında olduğu León (İspanya), Bassano del Grappa (İtalya), Poprad (Slovakya), Vidin (Bulgaristan) ve Lublin (Polonya) gibi 6 yerel yönetim ise “izleyici” olarak projede yer almaktadır.

Projenin amacı, mevcut olan planlarla (SEAP / SECAP, SUMPs, Digital Agendas, vb.) ve yol haritalarıyla uygun şekilde birleştirilen uzun vadeli bir yaklaşımla, kentsel enerji dönüşümüne rehberlik etmektir. 6 izleyici yerel yönetimin; uygulayıcı şehirlerde yapılan enerji dönüşümünü ve mevcut uygulamaları gözlemleyerek, kendi yerel yönetim sınırları içerisinde seçilmiş olan bölgelerde enerji dönüşüm planlarını hazırlanmasını sağlamaktadır.

Aralık ayında İspanya’da gerçekleştirilen ve Kadıköy Belediyesi olarak katılım sağladığımız proje açılış toplantısında kurumumuzun bugüne kadar gerçekleştirdiği enerji verimliliği çalışmaları ve hedefleri ile Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylem Planı Projesi kapsamında hazırlanan planlar katılımcılarla paylaşılmıştır.


Making City Projesi 2019 Yılı Çalışmaları

2019 yılı boyunca Kadıköy'ün de aralarında bulunduğu takipçi ve uygulayıcı şehirlere ait özellikler toplanmış ve raporlanmıştır.

Projenin ikinci geniş katılımlı toplantısı 15-16 Mayıs 2019 tarihleri arasında Groningen'de (Hollanda) gerçekleşmiştir. Toplantıda ortakların PED konseptini izleyerek kentsel enerji sistemlerini akıllı ve düşük karbonlu şehirlere dönüştürmenin ele alındığı araştırma faaliyetlerinin ilk sonuçları paylaşılmış; Groningen'de seçilen iki PED mahallesi ziyaret edilmiştir.

Eylül-Aralık 2019 tarihleri arasında İlçemizde PED alanı olarak tercih edilecek yerin tespiti için fizibilite, verimlilik ve analiz çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi ve Otoparkı güneş enerjisi ile elektrik üretimi açısından uygun bulunmuştur. Seçilen alanda 2020-2023 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanan PED alanı ile Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi ve Otoparkı'nın elektrik tüketimlerinin karşılanıp artıya geçilmesi hedeflenmektedir.


Making City Projesi 2020 Yılı Çalışmaları

Proje kapsamında; 2020 yılı içerisinde yedi kez proje toplantısı, 2 kez de periyodik toplantı gerçekleştirilmiş ve Kadıköy’ün mevcut durumu hakkında (enerji, mobilite, sosyo-ekonomik doku vb.) veriler toplanmıştır. Bu verilerin analizi ile Kadıköy’ün enerji tüketim haritaları oluşturulmuştur. Bu mevcut durum analizi kullanılarak 2021 yılında vatandaş ve paydaş katılımları ile Kadıköy’ün BAU Senaryosu (böyle gelmiş böyle gider) ve alternatif senaryoları çalışılacaktır.


Making City Projesi 2021 Yılı Çalışmaları

2021 yılında, Making City Projesi kapsamında 1 periyodik (06 Mayıs 2021) ve 1 ön değerlendirme toplantısı (23 Eylül 2021) düzenlenmiştir. Tüm ortakların katılım sağladığı toplantılar Covid-19 pandemisi sebebiyle çevrimiçi platformda gerçekleştirilmiştir.

Proje çalışmaları kapsamında; 2050 Vizyon Toplantıları, Kapasite Geliştirme Anketi, Takipçi Şehir Mikro Ölçek Analizi, Önceliklendirme Aracı, PED Çözüm Kataloğu, PED Hesaplama Metodu gibi çalışmalar tamamlanmış olup, 13 kez haftalık iş paketi toplantısına katılım sağlanmıştır. Ayrıca, 5 yıl sürecek olan ve 2018 yılında başlayan projenin ilk yarısının tamamlandığı Mid-Term Event 02 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

2021 yılı içinde ayrıca, Kadıköy Belediyesi'nin 2050 Kadıköy Vizyonunun belirlenmesi çalışması kapsamında Vatandaş Katılımı Stratejilerinin Belirlenmesi için vatandaş katılım anketi hazırlanmış ve Anlat Kadıköy Platformu üzerinden Kadıköylüler ile paylaşılmıştır. Vatandaş katılım anketi ile Kadıköylülerin iklim, enerji ve sürdürülebilirlik politikalarıyla ilgili olarak,  enerji tüketim alışkanlıklarını, tüketim davranışlarındaki değişiklik nedenlerini ve motivasyonlarını, iklim eylemlerine karşı bilinci ortaya çıkarmak ve bu doğrultuda politikalar üretmek üzere veri toplamak amaçlanmıştır. anlat.kadikoy.bel.tr  adresi üzerinden 26 Temmuz 2021 tarihi itibariyle vatandaşlarla 10 gün süreyle paylaşılan ankete 173 kişi katılım sağlamıştır.


Making City Projesi 2022 Yılı Çalışmaları

2018 Aralık ayında başlayan projenin dördüncü yılı olan 2022 yılında,  tüm ortakların katıldığı periyodik fiziksel toplantılar, Covid-19 pandemisi sebebiyle çevrimiçi platformlarda gerçekleştirilmiştir. 2022 yılı Aralık ayında Finlandiya’nın Oulu kentine gerçekleştirilen teknik gezi ile fiziksel toplantılara yeniden başlanmıştır.

ÇEDBİK tarafından her yıl gerçekleştirilen “Dünya Yeşil Binalar Haftası Türkiye’ 22”  kapsamında; 16 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen panel programına katılım sağlanarak; “Kadıköy'ün Making City Proje ile PED Yolculuğu” sunumu ile projenin ilerleyişi paylaşılmış, proje ile ilgili Kadıköy Belediyesi’nin yerel uygulamaları tanıtılmıştır. 

Making City Projesi, akıllı şehir etkinlikleri ve ağlarına dahil olmayı da desteklemekte olup, proje partnerlerine teşvik bütçesi ayrılmış, bu kapsamda 17-18 Kasım 2022 tarihleri arasında Barselona, İspanya’da gerçekleştirilen  “Smart City Expo and World Congress (Akıllı Şehir Fuarı ve Küresel Kongresi)”de Belediye Başkanımız Şerdil Dara ODABAŞI, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü ile Bilgi İşlem Müdürlüğü’nden bir teknik personel Belediyemiz adına katılım sağlanmış ve temaslarda bulunmuştur.

12-14 Aralık 2022 tarihleri arasında Finlandiya Oulu’da gerçekleştirilen “9. Periyodik Toplantı”ya, projede görev alan, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Müdürlüğünden 3 teknik personel katılım sağlamıştır. Teknik toplantının ilk gününde düzenlenen “PED Tasarımı Atölyesi” ile “İş Modeli ve Kullanımı Atölyesi”  etkinliklerine dahil olunmuş, son gün ise proje kapsamında deniz feneri şehirlerinden birisi olan Oulu’nun PED (Pozitif Enerji Bölgesi) uygulama alanlarına (Kaukovainio PED and upscaled replication case in Karjasilta) teknik ziyaret düzenlenmiştir. 

2022 yılında; dahil olunan iş paketleri (WP) ile ilgili; “WP1:2050’ye Doğru Yeni Uzun Vadeli Kentsel Planlama”, “WP4:Pozitif Enerji Bölgesi Konsepti Taslak Replikasyonu” ve “WP5:Sosyal İnovasyon ve Kapsamın Değerlendirilmesi”  olarak toplamda 15 toplantıya katılım sağlanmıştır. Ayrıca; 2019 covid-19 pandemisi sebebiyle 1 yıl boyunca proje kapsamında planlanan seyahatler gerçekleştirilmemiş ve uygulayıcı kentlerdeki uygulamalar kısmen sekteye uğramıştır. Bu sebeple projenin bir yıl süre uzatımına gitmesi oy birliği ile 2022 yılı Aralık ayında yapılan olağanüstü bir toplantı ile kararlaştırılmıştır.


Making City Projesi 2023 Yılı Çalışmaları

Avrupa Komisyonu tarafından Horizon 2020 “Araştırma ve İnovasyon Programı” tarafından finanse edilen büyük ölçekli bir tanıtım projesi olan “Making City” 9 ülkeden 34 ortağı bir araya getirmektedir. Proje Pozitif Enerji Bölgesi (PED) konseptini takiben düşük karbonlu şehirlere yönelik kentsel enerji sistemi dönüşümünü ele almayı ve göstermeyi hedeflemektedir.

2018 Aralık ayında başlayan projenin beşinci yılı olan 2023’te, pandemi kısıtlamalarının kaldırılması ile tüm ortakların katılım sağladığı fiziki ve çevrimiçi toplantılara/etkinliklere yeniden başlanmıştır.

Projenin 22-23 Mayıs 2023 tarihlerinde, izleyici bir şehir olan, İtalya’nın Bassano del Grappa kentinde gerçekleştirilen 10. Periyodik Toplantısına Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Müdürlüğü ile birlikte katılım sağlanmıştır. Toplantı kapsamında İş Paketi liderleri devam eden proje aktiviteleri ile ilgili bilgilendirme sunumları gerçekleştirmiş ve “İşletme Planı (Business Plan) İş Paketi ile ilgili atölye çalışması gerçekleştirmiştir.

Projenin 11. Periyodik Toplantısı ise Kadıköy Belediyesi ev sahipliğinde 18-19 Ekim 2023 tarihlerinde Tasarım Atölyesi Kadıköy'de gerçekleştirilmiştir. Proje partnerlerinden 30 kişilik grubun ağırlandığı etkinliğin ilk günü; Belediye Başkanı Şerdil Dara ODABAŞI’nın açılış konuşmasıyla başlamış, İş Paketi liderlerinin sunumları, belediyemiz adına “Kadıköy’ün PED Yolculuğu”  sunumu ile devam etmiştir. Etkinliğin devamında “Kapsayıcı Bir Enerji Geçişine Doğru” (Towards an Inclusive Energy Transition) paneli gerçekleştirilmiştir. Panelde enerji geçişinde tüm vatandaşların PED sürecine katılımı noktasında belediyelere düşen roller, partnerlerden oluşan altı temsilci ile çeşitli yönlerden tartışmıştır. Organizasyonun ikinci gününde; Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı, Atıksız Yaşam Dükkanı (Feneryolu), Potlaç ve Ekolojik Yaşam Merkezi grupla beraber ziyaret edilerek, bu hizmet birimlerimizin tanıtımı yapılmıştır. Programın son aşamasında ise, proje kapsamında pilot bölge olarak belirlenen “Caferağa Spor Salonu ve Barış Manço Kültür Merkezi PED Alanı” katılımcılarla yerinde incelenerek saha gezisi tamamlanmıştır.

Ayrıca 2023 yılı boyunca dahil olunan iş paketleri (WP); “WP1: 2050’ye Doğru Yeni Uzun Vadeli Kentsel Planlama”, “WP4: Pozitif Enerji Bölgesi Konsepti Taslak Replikasyonu”, “WP5: Sosyal İnovasyon ve Kapsamın Değerlendirilmesi”, “WP7:Yaygınlaştırma ve İletişim” ve “WP8: Diğer Akıllı Şehir Projeleri ve Ağlar ile İşbirliği” kapsamında gerçekleştirilen toplamda 11 çevrimiçi toplantıya katılım sağlanmıştır.

12 Ocak ve 16 Mayıs tarihlerinde “PED Sertifikasyonu ve Standardizasyonu Atölyeleri I ve II” ve “PED Journey Series in FWCs” kapsamında gerçekleştirilen üç çevrimiçi toplantıya katılım sağlanmıştır. Bu toplantılar, projedeki İzleyici Kentler olan Trencin (Slovakya) , Leon (İspanya) ve Bassano del Grappa’nın (İtalya) PED alan seçim kriterleri, PED süreci yaklaşımı, paydaş katılımı sağlanması, kullanılan araçlara dair mevcut durumlar, çıkarımlar ve yol haritaları hakkında bilgi ve deneyim paylaşımını içermektedir.  Buna ek olarak, WP1 “SECAP Güncelleme Atölyesi”ne katılım sağlanmıştır.

2024 yılı faaliyet döneminde, proje kapsamında taahhüt edilen Kadıköy 2050 Vizyon Planı çalışmasının tamamlanması öngörülmektedir. Ayrıca; Covid-19 pandemisi, proje kapsamında planlanan bir takım faaliyet ve uygulamaların kısmen sekteye uğramasına neden olmuştur. Taahhüt edilen süreçlerin tamamlanabilmesi amacıyla, projenin bir yıl süre uzatıma gitmesi oy birliği ile kararlaştırılmış ve Kasım 2023 tarihinde tamamlanması öngörülen beş yıllık proje için Avrupa Komisyonu onayı ile bir yıl uzatma alınmıştır.