İklimin Ayak İzleri Seminerleri - 4 (Enerji'nin Ayak İzleri)

Tarih04 Ocak 2020 Cumartesi

Saat14:00 – 16:00

YerTasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) Rasimpaşa, Duatepe Sk. No:61, 34716 Kadıköy/İstanbul

 

 

Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi İklim Elçileri tarafından düzenlenen "Enerj’nin Ayak İzi" seminerinde, Müdür Yollarda Sıfır Binalar İçin Gönüllüler Platformu'ndan Özgür Kaan ALİOĞLU, CodaLoop Proje Ekibi'nden Prof.Dr. Zeynep ENLİL YTÜ (Proje Yürütücüsü), Prof.Dr. Ayşegül ÖZBAKIR YTÜ (Proje Yürütücüsü), Araş. Görevlisi Rümeysa CEYLAN İTÜ (Codaloop Proje Ekibi ), Enerji Okuryazarlığı Projesi Ekibinden, Işık BAŞTUĞ Kadıköy Belediyesi İklim Elçileri Koordinatörü (Proje Yürütücüsü) ve Melda KARADEMİR Kadıköy Belediyesi İklim Elçileri Koord. Yrd. (Proje Yürütücüsü) birer konuşma yaptı. Enerji’nin binalarda doğru bir yalıtımla enerji verimliliğinin nasıl arttırılacağı ve bireysel kullanım alışkanlıklarımızı değiştirdiğimizde enerji’den ne şekilde tasarruf edilebileceği bununla birlikte iklim değişikliğinde oluşacak olumlu etkileri anlatıldı.
 

"ISI HATAYI AFFETMEZ... KAÇAR!"
Binalarda Enerji Verimliliği ve Isı Yalıtımı İlişkisi,Türkiye ve Avrupa’da Uygulamalar’’ hakkında konuşan Özgür Kaan ALİOĞLU, Türkiye’de binalarımızda tükettiğimiz enerji, metrekarede 150-300 kWh arasında. Ülke olarak resmi hedefimiz bu miktarı 100 kWh’in altına indirmek. Avrupa birliği ortalaması 50-75 kWh arasında yani bizim mevcut tüketimimizin üçte biri, hedefimizin dahi yarısı. Bununla birlikte,tüketim miktarını 15 kWh’in altına indirecek şekilde "Pasif Ev" sistemleri üzerine çalışıyorlar.

Kısa ve uzun vade hedefleri "Sıfır Enerji Binalar" yapmak. Binalarda enerji verimliliği için önce ısı yalıtımı, televizyonun "standby" ışığından başlayıp yıllarca kamuoyunun dikkatini binalarda elektrik tüketimine odaklandık. İnsanlar çılgınlar gibi ampul ve beyaz eşya değiştirdiler. Halbuki bir binanın enerji tüketiminin sadece %20‘si elektrik kaynaklı, %80’i ise Isıtma-Soğutma kaynaklıdır. Hiç elektrik kullanmasan, tasarruf potansiyelin maksimum %20. Oysa doğru ısı yalıtım ile tasarruf %50 olur. Özetle, elimizde enerji verimliliği için kullanacağımız bir kaynak varsa, bu kaynağın öncelikli olarak ısı yalıtımı için kullanılması gerektiğini vurguladı.


"ENERJİ VERİMLİ YAŞAMA DOĞRU"
Prof.Dr. Zeynep ENLİL, YTÜ Mimarlık Fak. Şehir ve Bölge Planlama Böl. Öğr. (Codaloop Proje Yürütücüsü), CodaloopTürkiye JPI-Urban Europe, Era-NET co-fund Smart Cities and Communities kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen (Enerji Verimli Kentsel Yaşam Biçimleri için Toplumsal Veri Döngüleri - Community Data Loops for Energy Efficient Urban Lifestyles) bir projedir. Bireylerin kentsel yaşamdaki enerji verimli yaşam biçimlerini araştırmayı ve bireylerin enerji tüketim davranışlarındaki değişimi incelemeyi amaçlamaktadır. 3 yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarından bahsetti. Prof.Dr. Ayşegül ÖZBAKIR, YTÜ Mimarlık Fak. Şehir ve Bölge Planlama Böl. Öğr. (Codaloop Proje Yürütücüsü) Codaloop Projesinin önemli partnerinden biri olan Kadıköy Belediyesi, sürdürülebilir kentler üzerinde çalışma yapmakta ve proje üretmektedir. Bu gelişmiş sosyal ve teknik altyapıdan faydalanmak amacıyla, proje Kadıköy İlçesi’nde uygulanarak çalışmaları gerçekleştirdiklerinden bahsetti.
Araş. Görv. Rümeysa CEYLAN, İTÜ Mimarlık Fak. Şehir ve Bölge Planlama Böl. (Codaloop Proje Ekibi) uygulama çalışmalarının Kadıköy’ün farklı mahallelerinde yaşayan 100 gönüllü birey ile yapılan çalışmalarda bireylerin kullanım alışkanlıkları ve tüketimlerini incelediklerini, konut ve konut dışındaki enerji tüketim miktarlarını hesaplamak amacı ile tasarlanan Web Tabanlı CODALoop Platformu ile enerji tüketimi hesaplanabildiğini tüketimin çok yüksek olduğu yaz aylarında düzenli veri girişi yapıldığında ne kadar enerji tükettiğimizi görebileceğimizi belirtti. Enerji Farkındalığı ve Enerji Politikaları Atölyelerinde uygulamalar ulaşımla birlikte binalarda kullanılan enerji tüketimlerinin hangi alanlarda daha fazla olduğunu bunun için neleri yaparsak enerjiyi verimli kullanacağımızı vurguladı.

"ENERJİ OKURYAZARLIĞI KONUSUNDA YETERLİ BİLGİMİZ VAR MI?"
"Enerji Okur-yazarlığı Projesi" hakkında konuşan Işık Baştuğ (Proje Yürütücüsü), sosyal yaşamda edindiğimiz tüketim alışkanlıklarımız enerji tüketimini arttırmakta fosil yakıtların fazla kullanıldığı görülmektedir. Diğer yanda yeni enerji kaynaklarına yönlenirken (yenilenebilir enerji ) alışkanlıklarımızda bir değişim yaratmıyoruz. Sürdürülebilir olması alışkanlıklarımızda bir farkındalık yaratarak değişim yoluna gitmeliyiz. Kadıköy Bölgesinde enerji tüketimleri Türkiye genelinin
üzerindedir. Atölye çalışmaları ve uygulamalarla sağlanacak olan bilinçlendirme çalışmaları davranış değişikliğinde oldukça etkili olabilmektedir. Enerji tüketimlerinin takip edilmeye başlanması bile %5 oranında tasarruf sağlandığı bilinmektedir. Enerji okur- yazarlığında bu oranı hep beraber daha da yukarıya çekmeyi hedefliyoruz. Bir yandan tasarruf ederken diğer yandan da daha verimli nasıl kullanacağımız öğreneceğimiz enerji okur-yazarlığı bizim için bir yol haritası oluşturacak. Ayrıca enerji
penceresi adı altında bir alan açacağız enerji kullanım alışkanlıklarımız karşılaştırarak ne kadar yol alıyoruz, sonuçlarını hep beraber değerlendireceğiz. Geçen sene CodaLoop ile Kadıköy Belediyesi İklim Elçileri olarak başladığımız çalışmalarda zaman zaman bir araya geldik atölye çalışmaları yaptık ve her iki projeyi birleştirerek ki bundan sonra beraber yürüteceğiz zaman içerisinde farklı modüllerde ekleyeceğiz. "Enerji Okur Yazarlığı Projesi" Mart ayında Ekolojik Yaşam Parkı'nda gerçekleştireceğiz.
12 kişilik gruplar ile çalışmalarımız devam edecek bir yılın sonunda veri tabanını oluşturarak Kadıköy’de karbon ayak izimizi düşürmeyi hedeflediklerini vurguladı.


"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ENERJİ İLİŞKİSİ"
Melda Karademir (Proje Yürütücüsü), Elektronik cihazlar yılda ortalama 450 kg CO2 salımına neden olur. Toplu taşıma araçlarını kullanmak, araç kullanılmayan her 2 km için 0.75 kg CO2 tasarruf sağlar. Bir aracın trafikten çekilmesi yılda yaklaşık 2 ton CO2 salım azaltımına neden olmaktadır. Enerji kullanımı iklim değişiminin üzerinde önemli bir etken. Enerji okur-yazarlığı projemizde iklim değişimi ve enerji ilişkisini birlikte eğitici oyunlar ile nasıl cevap bulacağını belirtti.
Seminer sonunda katılımcı ve konuklarla birlikte interaktif forum gerçekleştirildi.