2018 Çevre Festivali

Kadıköy Belediyesi’nin bu sene ikinci kez düzenlediği Kadıköy Çevre Festivali sona erdi. ‘Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve biyolojik çeşitlilik’ temasıyla düzenlenen ve 68 çevre örgütünün katıldığı 4 gün süren festivale 28 bin kişi katıldı.

31 Mayıs -3 Haziran tarihlerinde Söğütlüçeşme Özgürlük Parkı’nda düzenlenen festivalde doğaya emek veren 68 demokratik kitle örgütü, sivil toplum kuruluşu, platform ve inisiyatif yer aldı. Her bir köşesinde rengarenk etkinlik, atölye ve gösterimlerin yer aldığı festivalde, müzikten tiyatroya, danstan, yarışmalara kadar birbirinden renkli etkinlikler düzenlendi.

FESTİVALİN TEMASI: MARMARA DENİZİ’NDEKİ KİRLİLİK VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK

Kadıköy Belediyesi, doğayı odağına alan tüm bileşenleri Kadıköy Çevre Festivali’nde bir araya getirdi. Geçtiğimiz yıl ilk kez “Kentte Ekolojik Yaşam” ana teması ile düzenlenen ve 20 bin kişinin katıldığı festivalin bu yılki teması “Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve biyolojik çeşitlilik”.  

Okulların da davetli olduğu festival, Çocuk Sanat Merkezi’nin konseriyle başladı. Gösterinin ardından Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Takımı’nın, çocukları olası afetlere karşı bilinçlendirmek için hazırlayıp oynadığı “Bir Afet Masalı” oyunu sergilendi.

DENİZ CANLILARININ TÜRÜ AZALIYOR

Festivalin açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu Marmara Denizi’nde giderek artan kirliliğe dikkat çekti ve kirlilik nedeniyle denizlerdeki canlıların tehdit altında olduğunu söyledi. Nuhoğlu “Deniz canlılarının sayıları ve türleri her geçen gün azalıyor. Marmara Denizi geçmişte 200’e yakın canlı türünün yaşadığı bir denizdi. Şu anda sadece 7 çeşit balık türü bulunuyor.” diye konuştu. Kent içindeki yeşil alanların ortadan kalktığını söyleyen Nuhoğlu “Bundan beş yıl önce bugün Taksim Gezi Parkı’nda bir direniş başladı. Milyonlarca insanın aslında düşüncesi ne olursa olsun, en sağından en soluna kadar Türkiye’nin geleceği için oluşturdukları bir modeldi. Gezi Parkı direnişinde yaşamını yitirenleri rahmetle anıyor, bu mücadeleye katılan herkesi selamlıyorum.” dedi.

Program kapsamında Kadıköy’de en fazla bitkisel atık yağ, elektronik atık ve atık pil toplayan 3 okula ödül ve plaket verildi. Ayrıca Tap – Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Neslihan Bahar, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na bir plaket verdi. Festival ilk gününde Limon Ekimi, Çocuklara Sağlıklı Atıştırmalıklar, Kaktüs ve Sukkulent Yetiştiriciliği, Origami gibi atölyelere de ev sahipliği yaptı.  

Festivalin ikinci gününde Kısa Film Kolektifi’nin film gösterimi yapılırken File & Sepet Yapma, Geri Dönüşüm Atölyesi gibi pek çok atölye de yapıldı. Söyleşilerin de olduğu festivale Zeliha Sunal  “Ambalaj Atıkları Çöp Değildir”, Şafak Pavey “Doğal Kaynaklar ve Çevre Politikaları” başlıklarıyla konuk oldu.

‘KANAL İSTANBUL’ DA TARTIŞILDI

Okullara yönelik etkinliklerin yoğunlukta olduğu festivalde, doğayı merkeze alan çok sayıda panel ve söyleşi yer aldı. 2 Haziran Cumartesi günü Kadıköy Çevre Festivali’nin en hareketli olduğu günlerden biri oldu. Prof. Dr. Haluk Gerçek, Dr. Duygu Erten, Gila Benmayor, Esat Temimhan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Kadıköy’ün Dönüşümünde Yeşil Bina ve Ulaşımın Önemi” paneli ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından organize edilen “Bütün Boyutları ile Kanal İstanbul Paneli” günün önemli söyleşilerinden oldu. “Mega Projelerin Kuzey Ormanlarına Etkisi”, “Karadeniz’in Vahşi Maden Projeleri”, “Permakültür Şehirde” Cumartesi yapılan söyleşiler arasında.

Festivalin son günü olan Pazar günü Prof. Dr. Saadet Karakulak (İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekan Yard.), Gökhan Karakaş (Milliyet Gazetesi Muhabiri), Serco Ekşiyan, Kenan Gedikli (Geleneksel Balıkçılık Derneği), Metin Karadağ (Derinlere Saygı Dalış Topluluğu Başkanı),  İlyas Torlak (İstanbul Balık Üreticileri Koop. Başkanı)’ın katıldığı “Geçmişten Geleceğe Denizlerimiz”  ve Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun katıldığı “Çevre Hakkı” söyleşilerinin yanı sıra, “Sağlıklı Yaşam ve Beslenme”, “Hava Nasıl Buralarda?”, “İki Pedal Bir Kent” gibi iklim, gıda, kent konulu söyleşiler yapıldı.

HER KÖŞEDE RENKLİ ATÖLYE ÇALIŞMALARI YAPILDI

Festival alanında her gün müzik sesleri yükseldi. Gün boyu müzik ve piyano dinletilerinin düzenlendiği festivalde Sade Kaave, Çağdaş Müzik Topluluğu, Zeytin gibi müzik toplulukları sahne aldı. Sevilen müzik gurubu Pinhani Cumartesi akşamı konser verdi. Festivalin katılımcıları sadece İstanbul’la sınırlı değildi. Bergama’dan Ovacık’a, Munzur’dan Yırca’ya kadar çevre mücadelesinde yer alan pek çok grup festival alanında yerini aldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kadıköy Kent Konseyi, Kuzey Ormanları Savunması, Yeryüzü Derneği, ALİKEV Vakfı, Karadeniz İsyandadır Platformu, Kadıköy Kent Dayanışması, Bergama Kadın Girişimi, TMMOB gibi pek çok yaşam ve doğa savunucusunun yer aldığı festivalde hemen hemen her stantta atölye düzenlendi. Tohum takası, bez torba yapımı, bisiklet sürüş, ritim atölyesi, karikatür boyama etkinliği, peynir atölyesi gibi her yaştan katılımcı için atölye bulmak mümkün oldu.

KARDEŞ ŞEHİR KREUZBERG DE FESTİVALDE 

Kadıköy Çevre Festivali'nin bu yıl yurtdışından da misafirleri oldu. Kadıköy Belediyesi'nin kardeş şehri Kreuzberg Belediyesi'nden bir ekip festivali ziyaret etti.